Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/u19798p77589/domains/wehebbenjehartnodig.nl/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 5941
Ben jij net achttien geworden? Dan moet je zelf een zorgverzekering afsluiten! | We hebben je hart nodig

Ben jij dit jaar achttien geworden? Van harte gefeliciteerd! Je bent nu officieel volwassen. Alhoewel het voor jou misschien voelt alsof er niet veel verandert, ben je nu officieel volwassen en dat betekent dat je een aantal dingen moet gaan regelen. Een van deze dingen is je zorgverzekering. Toen je nog minderjarig was, viel je onder de zorgverzekering van een van je ouders. Vanaf je achttiende moet je zelf een zorgverzekering afsluiten. Dat is helemaal niet zo moeilijk. Je moet alleen even weten waar je op moet letten en wat de mogelijkheden zijn. Als je onze stappen volgt, is het een fluitje van een cent om een zorgverzekering samen te stellen die een goede dekking biedt zonder dat de kosten de pan uitrijzen. 

 

Stap 1: kies een basisverzekering

Een verzekering is bedoeld om de kosten van de zorg voor iedereen betaalbaar te houden. Omdat iedereen meebetaalt, profiteert ook iedereen van de zorg. Dit systeem werkt niet als niet iedereen meedoet en daarom is een zorgverzekering verplicht. De kunst is om een zorgverzekering passend bij jou samen te stellen. Dat betekent ten eerste dat je een basisverzekering moet kiezen. Je kunt kiezen uit meerdere varianten. Het verschil tussen deze varianten is de mate waarin jouw verzekeraar niet-gecontracteerde zorg vergoedt. Een verzekering sluit namelijk allerlei contracten met allerlei zorgverleners. Wanneer jij graag zorg wilt afnemen bij een partij waar je verzekeraar geen contract mee heeft afgesloten, dan betekent dit dat jij zelf extra moet betalen. Je kunt dit echter voorkomen door een uitgebreidere basisverzekering te nemen omdat deze een hoog percentage, of zelfs alle kosten van niet-gecontracteerde partijen uitbetaalt. Zo krijg jij de zorg die je nodig hebt, voor kosten die je niet boven de pet gaan. 

 

Stap 2: kies je aanvullende verzekeringen 

Wanneer je klaar bent met het basisverzekering berekenen, is het tijd om te kijken naar de aanvullende verzekeringen. Met deze pakketten maak je je verzekering geheel op maat. Dat is belangrijk want je wilt je alleen verzekeren voor zorg die je nodig zult hebben. Weet je bijvoorbeeld nu al dat je volgend jaar een uitgebreide behandeling bij de tandarts moet ondergaan, neem dan een tandartsverzekering. Op deze manier draai jijzelf niet op voor de kosten die je tandarts maakt. Er zijn vele soorten aanvullende verzekeringen, dus bekijk de mogelijkheden even. Vrijwel altijd betekent een aanvullende verzekering dat je uiteindelijk geld bespaart op de zorg. Waarom zou je namelijk meer geld uitgeven dan nodig is? 

 

Stap 3: de kosten in de hand houden 

Een zorgverzekering is duur, maar gelukkig kun je hulp krijgen. Wanneer je inkomen niet zo hoog is, kun je altijd zorgtoeslag aanvragen. Dit is een tegemoetkoming van de overheid. Je kunt dit aanvragen via Mijn Toeslagen. Wanneer je nog meer wilt besparen, kun je er ook voor kiezen om je premie in een keer te betalen, dat levert vaak een mooie korting op. Heb je een buffer? Stel dan je eigen risico hoger in. Op die manier betaal je nog minder maandelijkse premie.