Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/u19798p77589/domains/wehebbenjehartnodig.nl/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 5941
Gebruik je hartslag om te bepalen hoe effectief je traint | We hebben je hart nodig

Dat een gezond hart het meest kostbare is wat je kunt hebben lijkt ons een feit. Maar wist je dat je hart ook als hulpmiddel gebruikt kan worden tijdens een training? Je kunt namelijk door middel van hartslagzones bepalen hoe effectief je training op dat moment is. In dit artikel leggen we je uit hoe dit werkt en waarom je dit zou moeten gebruiken.

 

Hartslagzones bepalen de intensiviteit

Je kunt de intensiviteit van je training meten aan de hand van deze hartslagzones. Elke zone heeft namelijk een effect op het menselijke lichaam. Door deze bij te houden tijdens je training, kun je dus bepalen hoe je lijf reageert op de inspanning. Vervolgens kun je eenvoudig bepalen of je training wel intensief genoeg is, of misschien juist té intensief is voor het doel dat je hoopt te bereiken. Hier beneden leggen we uit wat de verschillende zones zijn.

Welke hartslagzones heb je?

In de eerste hartslagzone klopt je hart op 50% tot 60% van je maximaal haalbare hartslag. Dit stimuleert de bloedsomloop en kan zo helpen om afvalstoffen af te voeren. De tweede zone gaat van 60% tot 70% van je maximaal haalbare hartslag. Deze zone is goed voor de vetverbranding en richt zich nog niet zoveel op het verbeteren van je conditie.

 

Zone drie omvat 70% tot 80% van je maximale hartslag. Deze zone is goed het verbeteren van je conditie. Uiteraard wordt het steeds lastiger om in de hartslagzones te blijven, aangezien de training intensiever wordt. De vierde zone richt zich op 80% tot 90%.  Ook deze zone is effectief voor het opbouwen van je conditie. De laatste zone gaat tot het absolute maximum. Het is voor onervaren sporters niet aan te raden om deze zone te bereiken, aangezien dit zeer zwaar is voor het lichaam.

 

Hoe meet je de hartslag?

Je kunt je hartslagzones meten op verschillende manieren. Denk hierbij aan een smartwatch, een hartslagmeter via je telefoon of bijvoorbeeld de hartslagmeter van een cardio apparaat. Al met al is er voldoende mogelijheid om je hartslag te meten. Onze tip: doe dit ook. Zo heb je meer inzicht in je trainingen en kun je gericht aan je gezondheid werken. Een gezond hart betekent een gelukkig leven!