Ben je onlangs betrokken geweest bij een ongeluk? Dan is er mogelijk sprake van letselschade. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je een been gebroken hebt of erger. Het gaat echter niet alleen om lichamelijke schade, maar ook om psychische schade. Wanneer je zelf niet verantwoordelijk was voor het ongeluk, kun je de schade mogelijk verhalen op de tegenpartij. Dit is alleen mogelijk wanneer blijkt dat deze juridisch aansprakelijk is. Als je letselschade wil claimen, moet je rekening houden met een aantal zaken. B&O letselschade zet hieronder de belangrijkste zaken op een rijtje.

Verzamel zoveel mogelijk bewijsmateriaal
Wanneer je een claim indient voor letselschade, moet je bewijsmateriaal aanleveren. Als het om een auto-ongeluk of bedrijfsongeval gaat, is het bijvoorbeeld verstandig om foto’s te maken van de situatie. Ben je hier zelf niet toe in staat? Zorg er dan voor dat iemand anders dit voor je doet. Maak daarnaast een verslag van de gebeurtenis. Indien er getuigen waren bij het ongeluk, doe je er goed aan hun gegevens te verzamelen. Zij kunnen later in het proces mogelijk nog van waarde zijn.

Richt je niet alleen op het bewijsmateriaal van de plek des onheils, maar ga ook zo snel mogelijk langs bij de (huis)arts. Als hij vaststelt dat er sprake is van letselschade, sta je sterker in je schoenen. Laat hem dit wel officieel vastleggen in je dossier. Indien je dit aanvoert als bewijsmateriaal, wordt de kans op een succesvolle claim een stuk groter.

Maak een overzicht van de kosten
Na het indienen van een claim voor letselschade kan het behoorlijk lang duren voordat je in het gelijk wordt gesteld. In de tussenliggende periode maak je mogelijk kosten als gevolg van het ongeluk. Misschien ga je wel langs bij de fysio om je te laten behandelen. Ben je hier niet voor verzekerd? Dan moet je dit uit eigen zak betalen. Indien je in het gelijk wordt gesteld, kun je al deze kosten verhalen op de tegenpartij. Het is dan wel zaak dat je aantoonbaar kunt maken welke kosten je gemaakt hebt. Zorg daarom altijd voor een overzicht van de kosten die je gemaakt hebt. En bewaar de facturen en bonnetjes. Denk hierbij ook aan inkomensderving. Hiervoor kun je salarisstroken en soms een verklaring van je werkgever nodig hebben.

Zelf doen of laten doen?
Het indienen van een claim voor letselschade is geen gemakkelijke opgave. Om succes te boeken, moet je hier kennis van hebben. Ontbreekt deze kennis? Overweeg dan een jurist voor letselschade in te schakelen. Deze specialist is bevoegd om je juridisch bij te staan tijdens het letselschadetraject. Zo’n jurist heeft ervaring in de afhandeling van letselschade en is verplicht zijn kennis up-to-date te houden. Hierdoor weet je zeker dat je op de juiste manier bijgestaan wordt. Dit vergoot de kans op een succesvolle claim. Bang dat een letselschadeadvocaat je veel geld kost? Dat is niet nodig. Indien jouw claim succesvol is, dan worden de kosten namelijk verhaald op de tegenpartij. In dat geval kost het je niets om een letselschadeadvocaat in te schakelen.