Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/u19798p77589/domains/wehebbenjehartnodig.nl/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 5941
PAD-ziekte – slechts een van de weinige ernstige vaatziekten | We hebben je hart nodig

Bloedvataandoeningen veroorzaken blokkades in bloedvaten en / of veroorzaken plaque-opbouw aan de zijkanten van de bloedvaten. Deze blokkades en opeenhoping van tandplak beperken de bloedstroom naar het hart en de hersenen en veroorzaken een hartaanval, beroerte en zelfs de dood. Laten we eens kijken naar de verschillende soorten vaatziekten.

Perifere arteriële ziekte, ook bekend als PAD, wordt door steeds meer hartprofessionals herkend. Het treft maar liefst 10 tot 12 miljoen Amerikanen en is een aandoening van de perifere slagaders, de bloedvaten buiten het hart. Plaque van vet en cholesterol hoopt zich op op de vaatwanden, waardoor de doorgang door de slagader vernauwt en de bloedstroom aanzienlijk wordt vertraagd. Symptomen worden vaak gerapporteerd als beenpijn, teenpijn, vermoeidheid van de benen, kleur- of temperatuurveranderingen in de onderbenen, zweren, gevoelloosheid en zweren.

Om op PAD te screenen, wordt een eenvoudige test met de naam ABI (enkel-brachiale index) uitgevoerd. De test meet de bloeddruk in de arm en enkel in rust en daarna weer na het sporten. De ABI kan bepalen of de bloeddruk lager is in de benen, wat kan duiden op PAD en op het risico op andere vaatziekten.

Bestaat uit spataderen en chronische veneuze insufficiëntie (CVI), de veneuze ziekte treedt op wanneer de kleppen in de aderen beschadigd raken en niet goed openen en sluiten. Het resultaat is bloedophoping of zwelling in de aderen, wat de bloedstroom kan vertragen en bloedstolsels kan veroorzaken.

DVT is een bloedstolsel in een diepe ader, meestal in het been. Symptomen zijn vaak zwelling in één been, pijn of gevoeligheid in één been, verhoogde warmte in één been of veranderingen in huidskleur in één been. DVT wordt beschouwd als een acute medische aandoening in tegenstelling tot een chronische aandoening. Acute medische aandoeningen verschijnen en veranderen of verslechteren snel. Bij DVT kan een bloedstolsel naar het hart, de hersenen of de longen reizen en een hartaanval, beroerte of longembolie veroorzaken. DVT wordt veroorzaakt door langdurige zittende posities, waaronder lange vliegtuigvluchten of langere ziekenhuisverblijven. De beste preventie tegen DVT is om in de eerste plaats risicofactoren voor het ontwikkelen van bloedstolsels te minimaliseren.